目前日期文章:201012 (24)

瀏覽方式: 標題列表 簡短摘要

今日係我的覆診日,早上真的很忙,又要同卓希溫PHONICS,又要執屋(我依個假期日日都會執一兩個地方),好遲才出門口去醫院,諗住今次有排等!但係出乎意料之外,放咗個名的紙入箱到後,十五分鐘就叫我個名,電腦都未開哂就見醫生!

今次條氣管都係唔係好得,醫生要我試新藥,係喺原有的分量再加藥,一支紫色的噴藥,因為氣喘係慢性發炎,要好好咁治好佢,如果唔係就會影響到生活!

IMG_0213[1].JPG 

走的時候,我係到諗,今日真係好少人,唔通個個都去哂旅行?(報紙話旅行團好旺巿),但係我又諗,聖誕節去得旅行的,又無需要睇公立醫院啦?唉!諗多咗!總之我就要加多隻藥啦!

晚上噴咗隻藥,手好震,哎呀,下星期點返工呀!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

依個星期晚晚我都等兩個小朋友訓咗之後就執吓間房,費事佢哋攪住我,今晚執緊的時候,找到係瑞典SIGTUNA讀書時的同學記念冊,有些真的好好笑,係咁SCAN咗一些然後放上FB,睇吓佢哋有乜嘢反應先!

sigtuna 1.jpg 

sigtuna 2.jpg 

sigtuna 3.jpg 

sigtuna 4.jpg 

sigtuna 5.jpg 

sigtuna 6.jpg 

sigtuna 7.jpg 

 

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

今天返完教會後,急急腳去卓希同學的聖誕聯歡會。我被委派做負責遊戲,點知其他時候都要幫手,都好,見到班小朋友咁開心,我個心酸得一陣陣,因為有好多朋友仔要離開禮賢,去另一間學校到讀書。我自己就好唔捨得,因為依班媽媽同我建立咗好好的默契,而且係佢哋面前到教仔一D都唔覺係一回事,因為個個都已經睇慣慣熟。

晚上老公去咗飲,我同卓希早早就上床傾計(因為妹妹乜嘢都扭計,我哋唔啋佢!)我告知好多同學都會離開禮賢時,卓希唔開心,要求我日後都要同依班同學仔一齊開聖誕聯歡會,我話要同其他媽媽夾吓先!

自己先幾日先搵返失散咗的小學同學,阿仔的心情我係好明白,唉,佢大個仔啦,分離的STAGE一定要經歷,但會唔會太快咗少少呢?

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

  • Dec 26 Sun 2010 19:03
  • 佳句

今晚老公要去飲,晚上七時換咗套西裝,婷婷一見到,就話啦:「HI,爸爸,你好似叔叔咁呀!」

笑到我肚痛,因為婷婷口中的叔叔,咪就係樓下的看更囉!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

  • Dec 25 Sat 2010 15:28
  • Tindra

妹妹終於有英文名啦!又要歸工於ANDERS舅父,就係叫做“TINDRA”

係網到找到佢的意思

The meaning of the name Tindra is Twinkle

The origin of the name Tindra is Scandinavian

好,我鐘意,咁妹妹以後就叫做TINDRA啦!

老公都係未好番哂,不過卓希係咁煩住要我哋買聖誕禮物,咁晚上就走咗去MEGA BOX的吉之島到,買咗兩份聖誕禮物俾佢哋,開心到佢哋不得了!

IMG_2025.JPG 

IMG_2026.JPG 

IMG_2027.JPG 

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

一早起身,老公病咗,佢昨晚嘔咗兩次,然後我發現佢發燒,唉,放假先嚟病!

基本上今日都無乜嘢做過,只係我去咗做FACIAL,然後買埋禮物給MORMOR,就返屋企上網搵靴給妹妹!

卓希就好期待平安夜到MORMOR、MORFAR屋企,因為可以拆禮物,不過身為父母的我哋仲未有時間及機會買俾兩個小朋友。本來話今日會買的,但點知老公病咗,所以又推咗個仔話遲多幾日先啦!咁卓希今次又好生性,無扭到計,也許佢真的見到佢爸爸唔舒服,而且有其他親戚俾咗聖誕禮物過佢,所以咪唔介意住囉!

今晚特意帶埋星鏡去影相,好靚!

page.jpg 

page2.jpg 

page3.jpg 

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

今日係心光的聖誕聯歡會,超開心,因為可以帶埋兩個小朋友返工,一齊玩,仲有DR DOG,不過我都係掛住劉生劉太個D狗多D,佢哋個D狗好似乖D!

page.jpg

page2.jpg 

FB的工能真係勁,我班小學同學居然搵到我,之前初初JOIN時我都想要搵佢哋,但係搵唔到,依家居然係佢哋搵到我,下次一定要佢哋的聚會先得!

 

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

今日係心光一年一度的大日子,聖誕聯合崇拜,全心光都只係得聖誕可以仔仔一堂咁聚埋一齊!(除咗慶祝五年一次的心光生日的話!)

我除咗個人的壓力攰之後,連雙腳都攰到我唔想再郁,D腳趾行到好痛,學校工友叫我唔使咁緊張,我唔緊張唔得,因為得我一個做,所以唔可以做得太差,超大的壓力!

一完咗之後,我唔單只雙腳唔想郁,連雙眼都唔想再打開,好攰呀!不過要趕返屋企,要去嫲嫲到做冬至,如果唔係,我返到屋企後一定癡住張床,唔肯起身的!

page.jpg 

page2.jpg 

page3.jpg 

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

今日兩個團契的聖誕慶祝會,做到我癱癱腰,成七點幾先走到人。過埋明天22日的全院大型聖誕聯合崇拜後,我便成仙啦!WAKAKAKAKA!總之,有乜嘢活動或者無緊要的嘢,12月23日先好打俾我。依個月,屋企對我嚟講就好似一間酒店咁,返到屋企後兩個小朋友都訓,一早又走人,咁的生活真的唔多LIKE!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

今日係聖誕的洗禮崇拜,及靈工堂的嘉年華會,兩個小朋友最開心!

到最後我都有玩埋一份,就係SET頭啦!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

今日卓希帶聖誕禮物返學校送俾同學仔,突然間,唔想佢長大,唔想佢離開禮幼,唔想佢離開班同學仔!

妹妹今年無羽絨,幾日都係著咗卓希的厚褸返學,長期落去都唔係辦法,昨晚突然記起成日係教協擺檔的龍濤。今日我返十二點,早上九時半打去時已有人,十時開,便上去幫妹妹買咗件翳絨,真係暖好多!

返到學校咪又係做做做,不過依個星期個月都唔係好舒服,成日要去洗手間,希望過咗下個星期,有返正常的生活後,我的身體會好番D啦!

今日終於可以準時4:15PM放得工,真開心!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

放工時,天氣明顯的涼了很多,由停車場到屋企,也要走十分鐘之內的路程,感覺是....................好凍,真的所謂饑寒交迫!

其實今早一起身,我已經諗住今晚要執衫,但係又會知道自己的性格,返到屋企好攰,都係唔執啦!不過,咁啱,嫲嫲拎咗一袋堂家姐的衫仔嚟,咁我又真係要執吓兩個小朋友的衣櫃,因為佢哋大得快,有好多衫都唔啱,又要清一清!

橫點都執開,真係執開有條(引),點知一執到自己的大人衫時,個鼻同氣管就嚟料,不停咁流鼻水(手術後已改善了很多),條氣管係咁喘,唉!無法啦,唔靠得工人姐姐,印尼無冬天,佢哋唔識點處理唔同季節的衫,我只好自己做!所以本應係我去執衫,變成衫整到我病發!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

話說逢星期一我都忙到不得了,今天也不例外,但就特別忙,因為婷婷妹妹係我一起身,六點就醒咗。我要顧自己之餘,一個兩歲半的發ING燒的小妹妹係咁LUR住我,連要搵衫返工都唔得,因為個妹妹要去洗手間痾大大都要媽媽!OHHHH,NO!

去到我臨出門前的五分鐘,我先著衫,油灰水(化妝),出門口,都無時間睇吓自己個樣得唔得,咁就返咗工!

重頭戲嚟啦!逢星期一都有全校的週會,而第一個敬拜+分享的環節通常都係由我負責,全校都望住我個樣,但係我一D都唔知自己有唔妥。返到自己個位時,後面的助教話我知位衫的鈕扣有問題,我仲以為佢話我有一粒無扣到添,完全唔為意我已經係全校面前出咗醜(依家想起,都自己覺得好好笑,仲大笑ING)!

週會完咗,通常兩個高高層都會被一個常討好的人MARK住,我都無為意原來院長係到等緊我。到我仲慢慢咁行到去禮堂門口時,院長話我D鈕扣有問題,我仲以為佢話我扣D鈕而又唔扣D鈕,我仲同佢講:「依家事興呀!」佢就問我:「依家FASHION係興扣高底鈕咩?」咁我先知到原來自己扣錯咗鈕!好瘀呀!

IMG_0174.JPG 

跟著就繼續俾院長笑我啦!唉!真係有口難言,只好實情相告早上的情況,無法啦!要顧咁多嘢!

IMG_0176.JPG 

婷婷妹妹成日都扭計,工人姐姐話佢係咁搵我,無法啦,唔係我想返工,係你爸爸唔准我唔做!老公今日下午放早,返到屋企同兩個小朋友到樓下踏單車,但係妹妹一D都無精神,只要等到我放工返到屋企後,先開始又跑,又跳,又唱歌!佢成日都係咁出汗,我猜她正在好轉中,所以係咁出汗,將D病迫哂出嚟!退咗燒,要快D好番呀,媽媽都係因為你,所以今日瘀爆!

唔該,留個言俾我知,我係咪真的瘀爆!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(2) 人氣()

今日全日都係屋企,其實我係預備想上床訓一陣時,兩個小朋友又跟我上咗嚟,然後我哋就一齊玩IPHONE的影相APPS,好好玩!

IMG_0162[1].JPG 

IMG_0166.JPG  

IMG_0163.JPG 

IMG_0168.JPG 

 

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

本來係諗住今日留俾工人姐姐整,但係婷婷妹妹昨晚突然又發燒,38.1,所以無得返教會,只好係屋企玩吓煮飯仔!

今日真的整咗杏仁露,老公試咗後,當然話都係唔夠滑,無緊要,試吓啫!

page.jpg 

當然唔少得整豆漿啦!真係好方便,好好味呀!

page2.jpg 

page3.jpg 

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

今日卓希去九龍塘宣道考試,我同婷婷係副堂到等(老公要返工),都要等成四十五分鐘。卓希出嚟後,話我知佢哋入到課室到,先先要寫自己個名,然後就每人計一題數,跟著就係英文,我諗卓希一定考唔到,因為去到英文環節,佢話都唔知對方講乜嘢,所以唔知自己應該做乜嘢去逹標!

好彩卓希入去考之前我同佢講,考唔考到都唔緊要,最緊要盡咗自己的力!考唔考到爸爸媽媽都一樣咁愛佢,佢就舒懷咗好多,因為佢今日個人好緊張!

算啦!今日同佢去考,都係想佢有一個經驗,同埋佢阿媽我想睇吓佢的實力去到邊,依家仲好,起碼知道阿仔的英語CONVERSATION要加強!

跟著我哋返咗屋企,三個都好攰,好似無乜力咁,無去過街,係屋企整PIZZA食!食完先諗起唔記得咗影相,下次再有機會啦!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

近來又開始研制豆漿機的食譜,明天會試用豆漿機整杏仁露,唔係我鐘意食,係嫲嫲鐘意食,問咗好多次,但係我一直都無時間整,橫點近日我係咁整豆漿飲,咁就都試下整杏仁露啦!

係網上找多D資料時,發現依個網,好詳細,所以都會用一用佢的資料!

有豆漿機的朋友 應該充分利用豆漿機的價值
做豆漿雖然簡單卻還真是一門學問哦~
本人買了個豆漿機卻只知道做全豆豆漿,什麼五穀豆漿、水果豆漿的等等的都不會做,對於豆漿機真是大才小用了。
所以今天從網上搜羅了好多關於製作各種豆漿的配比方法和製作方法,拿來和裝友分享!
希望大家有什麼好的方法也多交流一下。讓我們一起做出多彩美味的豆漿,健康生活從早餐開始哦~。


不說那麼多了,先給大家來一個"五穀豆漿營養食譜 "

 

1、黃豆漿

用料:黃豆85克,水1。3升容量可隨意增減、風味營養豆漿最佳配搭比例,糖適量
歸經:入脾、胃
功效:補虛、清熱化痰、通淋、利大便、降血壓、增乳汁
建議:加3~~5粒杏仁於用料中,則所熬豆漿更鮮、更濃

2、花生豆奶



用料:黃豆、花生、牛奶200克,水
製作:將浸泡過的黃豆花生放入豆漿濾網,水和牛奶放入豆漿壺
歸經:入脾、肺
功效:潤膚,盒肺氣、補虛


3、芝麻黑豆漿



用料:黑芝麻、花生各10克,黑豆,
製作:將花生與黑豆按一定時間浸泡後,再與黑芝麻一起放入豆漿濾網
歸經:入脾、肺、大腸
功效:烏髮養發,潤膚美顏,補肺盒氣,滋補肝腎、潤腸通便、養血增乳

4、豆漿冰糖米粥



用料:黃豆,大米與冰糖,水
製作:將預先製作好的豆漿與米(可浸泡半個小時)、冰糖一起放入鍋慢火熬煮到粘稠狀
歸經:入肝、肺
功效:養顏潤肺,盒肺氣

5、芝麻蜂蜜豆漿



用料:黃豆,黑芝麻,蜂蜜40克,水
製作:將黑芝麻與浸泡過的黃豆入入豆漿機濾網,開動豆漿機自動完成
歸經:入脾、肺
功效:養顏潤膚、烏髮養發

6、核桃杏仁露




用料:核桃、杏仁、清水適量
  制法:
  1、將杏仁與核桃裝入家用全自動豆漿機網罩內,杯體內按規定加入清水;
  2、啟動豆漿機,十幾分鐘後豆漿煮熟;
  功效:養顏面、益智

7、綠豆漿



用料:綠豆、白糖、清水適量。
    制法:
    1、將綠豆洗淨,浸泡6—16小時。
    2、將泡好的綠豆放入豆漿機網罩中,杯體中加入清水,啟動機器,十幾分鐘後豆漿煮熟。
    3、趁熱往杯體內加入白糖,不願喝甜的也可不加糖。
    功效:清熱解暑、利水消腫、潤喉止渴、明目降壓。
    注:進行溫補者不宜飲用,以免失去溫補功效;脾胃虛寒者不宜過多飲用,以防腹瀉。網罩中的豆渣加白糖調成豆沙,十分可口。

8、消暑二豆飲



用料:黃豆、綠豆、白糖、清水適量。
    制法:
    1、將黃豆、綠豆浸泡6—16小時。
    2、將泡好的二豆裝入豆漿機網罩中,杯體中加入清水,啟動機器,十幾分鐘後豆漿煮熟。
    3、趁熱往杯體內加入白糖,調勻即成,不願喝甜的也可不加糖。
    功效:消暑止渴、清熱敗火。
----------------------------------------------------------------------------------
三款女性秋冬特色豆漿滋補美容食譜

    立冬已至,氣候轉幹讓不少女性朋友又開始面臨一系列美容問題;同時日益轉涼的溫度也令大家更添了幾分食欲,不知不覺就貼上了“秋膘”;更有一些體制較弱的女性,已經開始與秋冬交接時期的流感等疾病展開了戰鬥。
      難道保住初冬的美麗健康真的那麼難?實際上,一杯香濃的自製豆漿,不僅新鮮營養,還可以為我們 提供保住初冬美麗的有效“攻略”。原來,大豆中本身就含有豆漿中含有豐富的大豆蛋白、膳食纖維、大豆卵磷脂、鈣、鐵、鋅、維生素等,我們再根據自身需要加 上各種穀類和水果的配合做成五穀或者花色豆漿飲用,不僅能夠增強體制,更能起到敗火、??寒、調節腸胃、排除毒素、減肥等意想不到的效果呢。

    下面,向大家介紹幾款由養生專家推薦的女性秋冬特色豆漿滋補美容食譜。


1、橘柚豆漿



材料:幹豆36克、橘肉60克、柚肉30克
做法:1、將黃豆浸泡好,洗淨備用;2將橘子肉與柚子肉和濕豆一起放入杯體中,加水至中水位;3、接通電源,選擇“果蔬豆漿”鍵,按下“啟動”鍵,待到制漿結束後拔掉電源線,製作完成。
營養特色:橘柚中含有豐富的Vc,而且受加熱的影響較小,柚子有良好的敗火作用。

2、栗子燕麥豆漿


材料:幹豆40克(濕豆90克,濕豆1又2/3杯),生栗子25克(4顆左右),燕麥20克。
做法:1、將黃豆預先浸泡好,洗淨備用;2、將栗子去皮切成小塊,與燕麥濕豆一起加入杯體中,加水至中水位線;3、接通電源,選擇“五穀”鍵,按下啟動鍵,待到制漿結束後拔掉電源,製作完成。
營養特色:栗子厚腸胃,補腎氣,??寒。

3、生菜豆漿



材料:幹豆60克(濕豆130克,濕豆2杯半),生菜葉15克(兩大瓣的葉子),丘比沙拉1勺(6克)。
做法:將幹豆預先浸泡,洗淨備用;將生菜葉洗淨切成細條,與濕豆一起加入杯體中,再加入沙拉醬,加水至中水位線;接通電源,選擇“果蔬豆漿”鍵,按下“啟動”鍵待制漿完成後,拔掉電源線,製作完成。
營養特點:清肝養胃,富含蔬菜纖維,利於減肥。

----------------------------------------------------------------------------------
核桃豆漿
原料:幹黃豆1/2杯,核桃仁5瓣,黑芝麻1/5杯。
做法:
1.將幹黃豆預先浸泡好。
2.將核桃仁、黑芝麻和泡好的黃豆洗淨,混合放入杯中,加水至上下水位間,接通電源,按“五穀豆漿”鍵,十幾分鐘做好益智豆漿。    
TIPS
核桃富含鋅、錳、鉻等人體稀缺元素,是補腦長壽佳品,對保護心血管、預防冠心病、中風、老年癡呆頗有裨益。核桃芝麻豆漿富含卵磷脂和膽鹼,能有效改善大腦機能,補腦益智,增強記憶力。

枸杞補腎豆漿



材料:黃豆60克,枸杞子30克。
  
做法:
1.將黃豆浸泡於溫水中6-8小時,泡至發軟;枸杞子淘洗淨。
2.將泡好的黃豆洗淨,和枸杞子裝入豆漿機杯體中,加水至上下水位線間,接通電源,按“五穀豆漿”鍵,待枸杞豆漿制好即可。
TIPS:
此款豆漿滋補肝腎、益精明目、增強免疫能力,男性飲用,可緩解腰膝冷痛、脾胃虛弱、體虛乏力、心悸氣短等症狀。

蔬菜水果豆漿汁



原料:蘋果、胡蘿蔔、番茄、檸檬汁、豆漿。

做法:
1、準備好蘋果、胡蘿蔔、番茄、檸檬汁,都應酌量添加,在製作之前先將材料放在冰箱裏。
2、將蔬菜瓜果去核去蒂,帶皮洗淨,切成小塊。蘋果、番茄切成梳子形,胡蘿蔔切成細長條。
3、將切好的蔬果依次放入榨汁機。若是菠菜等帶葉的蔬菜,輕輕捏成團放入。
4、在榨好的蔬果汁裏加入檸檬汁和豆漿。蔬果汁和豆漿的比例是1:1。如果多放豆漿的話,味道會變得清淡。
TIPS:
也可以常使加入其他的蔬果,如鳳梨、西瓜。不同的蔬果搭配也能有更高的營養價值,口味也更加獨特。另外,所用的蔬果也可以單獨做成特色的果味豆漿,大家不妨多試試。也可直接用黃豆和蔬果同步做。

蝦皮紫菜補鈣豆漿



原料:黃豆40克,大米15克,紫菜10克,蝦皮10克,小米10克,蔥少許。
調料:鹽、味精各適量。
做法:
1.將黃豆預先泡好;紫菜、蝦皮、大米、小米淘洗淨;蔥切碎。
2.將全部材料一起放入豆漿機杯體中,加水至上下水位線間,接通電源,按“五穀豆漿”鍵,待豆漿製成即可。
3.在做好的豆漿中添加少量鹽及味精調味,即可直接飲用。
TIPS:
蝦皮營養豐富,每100克含鈣量高達991毫克,素有“鈣的倉庫”之稱,補鈣效果極佳。
紫菜含碘量很高,可用於治療因缺碘引起的“甲狀腺腫大”,有軟堅散結功能;紫菜也同樣富含鈣、鐵等礦物質元素,能治療缺鐵性貧血、促進骨骼及牙齒的生長發育。
此款豆漿可作為補鈣佳品時常飲用。

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

今日返早,下午兩點返到屋企,分別同兩個小朋友做功課,都用咗成兩小時才可以完成哂!然後我就帶咗佢哋去永安(大減價到星期日)到買聖誕禮物給堂家姐及堂妹們,又去咗買少少嘢食,咁就兩小時啦!

然後我哋坐巴士去尖沙咀碼頭,去回合老公,食嘢,睇燈飾,咁的生活真係好享受!

真係大頭蝦,有帶相機、長鏡、電芯,就係唔記得帶星鏡,所以今次的相我都唔係咁滿意!
page.jpg
page2.jpg 
page3.jpg 
page4.jpg 
page5.jpg 

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

屋企的病毒好利害,姓楊個三個都未完全好番,卓希燒就退哂三日,但係成個人好攰無力咁,妹妹就仲有微燒,老公就仲咳!而我?咪每日總有一段時間係成個人燒的,好攰,但又不至於要請病假(係唔可以請假,心光有班唔生性的學生就係我當年請產假後無規則,攪到依家將D說話打橫嚟講,而且仲唔去黃昏家會!)

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

今日下午我正在想黃昏家會要做乜嘢好(平時嚟做義工的校友病咗,我要自己做番),點知工人姐姐來電,婷婷妹妹發ING燒,仲係高燒,39點幾!真係慘,剛好卓希依排食哂屋企的退燒藥!咁就打俾老公啦,橫點佢都諗住明天出開中環要去趙醫生到攞定D藥返屋企,點知佢打去診所時,攪到一鑊泡!又要我自己出馬,先打給趙醫生,確定某幾種藥後,就請同事幫忙帶家會(小學)。本來有一位宿舍同事肯幫我的,但她突然想起要做藥房位,仲要教新人,咁麥太見到我咁求助的眼神,就出手相助,攞咗故事帶給學生們聽!好彩!

攞咗藥,返得屋企都成六點半(好耐都無試過咁早啦!)但係屋企的退熱貼又俾卓希用哂,我又要走落街去買,真係真係好攰呀!男人,你的名字是麻煩,不時乜嘢都唔係點幫忙跟跟,有起事上嚟,想佢幫都真係難過登天,問多句佢又開始有D覺得你煩的語氣。好,我自己做,做死我啦,第時做死咗我時,你哋就大鑊啦,要從頭學做起!

希望婷婷快D好番啦!卓希預計明天返學,不過我諗我會係第四個病的,卓希第一個發燒,老公開始咳到死死吓,芍婷今日開始發燒,下個仲唔輪到我?唉!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

1 2