目前日期文章:201106 (13)

瀏覽方式: 標題列表 簡短摘要

今日雖然係父親節,但我哋過得出其地平靜!因為老公兩天前被我傳染,正在康復中,而我又啱啱好番,同埋經過咗昨天咁多節目,身體真的很疲倦,要休息休息!也正因為老公未好番,連平時會去爺爺家食飯也不去了,免得傳染給別人的孩子。

返完教會之後,就做我們平時一慣做的節目:食飯→買餸(係阿,星期日全家出動部我買餸的!)→日本城睇玩具→惠康幫屋企入貨→我同卓希去美心選咗一個父親節蛋糕給老公。

雖然今天過得平淡,但很開心一家人齊齊整整!

 254068_10150228576181904_591771903_7065818_1818561_n.jpg  

252454_10150228820161904_591771903_7069480_6854059_n.jpg  

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

大半年前,個個禮賢的媽媽們已經係咁講有關小朋友們的畢業典禮,今日,終於來臨!

前兩晚我真係好似無訓過(我諗我食藥食錯咗時間,所以晚上訓唔到),今日六點幾已經起身準備自己,但都唔知點解,我都係最後一個先攪點!

班小朋友一進場,我已經好感動,好好好好好好想喊,但係死忍,一嚟唔想個妝花咗,二嚟怕俾媽媽們笑我!哈,我都怕醜呀!

禮賢真係對每個小朋友都好細心,好週到,雖然佢本來話9:10AM才開禮堂門,但見快下大雨,便請家長們由另一道門進入,所以,本來我哋由第一幾,郁一郁咗個位後,就變咗排第三,可以坐係畢業班小朋友後面的第一排,當然影相無阻礙啦!

不過今日妹妹係咁要我抱,所以影相的責任都落咗係老公身上!

page.jpg  

page2.jpg  

跟著就去咗帝京酒店有謝師宴,較長,但係我真的好欣賞上午班的小朋友,無論係教會的畢業典禮好,定係謝師宴好,佢哋都坐得好乖,相反下午班的小朋友就唔係好聽話,老師同園長係台上係咁同佢哋講要安坐係自己個位到時,佢哋都唔聽講係咁走圍跑,所以黃老師嚟我哋個圍時問卓希去咗邊,佢當時去咗洗手間,黃老師都話乜佢可以咁乖坐係到,我開玩笑咁講:因為我係到囉!(大笑ING)

page3.jpg  

另一樣令我感動的,係卓希的正式畢業相,嘩!靚到不得了,好似大學博士學位畢業咁!

Hayden YEUNG.jpg  

晚上約咗成三十年無見到小學同學聚舊,雖然大家話當年,但始終都有:我不屬於這裏,的感覺!但,是很開心的,如果環境靜些會仲好!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

昨晚已經好唔點,食咗藥,陪訓(因老公洗澡),自己走去細房到訓,唔知係咪飲咗支葡萄適EXTRA(因我覺唔係好有體力),點知就慘啦,成晚訓唔到,身體係包藥物令到我郁唔到,但係精神就超精神。我係咁合上眼,但成日醒,最後一次睇鐘係半夜三時半,成晚到右邊個鼻好唔點,早上起來,左眼左鼻停哂水,輪到右眼右鼻,OHHHHH NO,要我病到幾時?

所以今日成日都同右眼及右鼻打過,最慘係口罩不離身,小朋友們今日下午開始在家,我一定要帶口罩。唔帶呢,個鼻就無咁痕,帶呢,口罩有好多毛毛,整到我個鼻好痕,係咁噴嚏,一噴嚏就眼水都出埋,今日“唉”咗好多次!

我要自我同小朋友們隔離,最好的就係佢哋係廳,我就係大房,佢哋係大房(妹妹就最鐘意係大房到懶床),我就要係細房到自閉。係佢哋返屋企時,我已同佢哋講,唔好咁近我,未完全好番,但係小朋友真的熱情到不得了,尤其是卓希,佢由細到大都癡身咁同你講嘢。試過好幾次我真在打噴嚏或呻鼻水時,卓希一定要行埋嚟講嘢而被我一手推開或用腳頂住唔被佢過嚟,原因係我病好過佢哋病!我知道咁樣拒絕佢真係好慘,但我都要表明依家係一個好嚴重的事情,唔係講玩。妹妹就見到唔對路,唔會唔聽話,佢識得係同我一段距離後先傾計,都試過佢叫我KISS佢,但係我話媽媽唔舒服,唔KISS佢住!連食飯,我都由得佢哋食先,我做食最後嗰個。

下午老公來SMS,話佢都鼻水長流,死啦,雖然依幾日無對住佢KISS KISS,但係小朋友訓咗後,我會除咗個口罩係屋企同佢講嘢,唔通佢被我傳染咗?OHHHHHH NO,依家D菌真係好利害,連大人有抵抗力都真係頂唔住,點算呢?

今晚,我又自我隔離,訓係細房,希望在明天,我應該會OK的,但係老公同兩個小朋友同房又同床,尤其是佢又唔BUY我個套自我隔離的做法,隨時都會交义傳染,點算呀!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

昨晚我在細房自己一個人訓,好耐無一個人訓,超舒服!

今早人好多了,眼水鼻水都少了好多,醫生給的鼻敏感藥真係超勁,半夜醒咗(我晚晚都會醒一醒),想去洗手間,但都起唔到身,繼續訓到今早。唔怪得知醫生話食咗晚上個粒鼻藥個人會好攰的,一定要我休息,俾咗三日假我!

屋企好清靜,基本上係得我一個人,兩個小朋友上學去,早上工人姐姐打掃時我在梳化訓咗兩小時。卓希在昨天已約了爺爺,要到他的家去看影碟,所以今日他們放學後,直接去爺爺家,連工人姐姐都去埋,我真的一個人,訓完又訓,訓完又訓,連同事MSN我都唔知,遲咗成個鐘先知道。

希望明天會更好些,讓我可以養好身體星期六參加卓希的畢業典禮。我依家病到咁,本來答應今天放工後去醫院探MORMOR的,都取消了,也許星期日才可以探望她!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

昨天下午已係鼻水眼水一齊來,今早已經唔可以帶癮形眼境,一路返工,一路做嘢,鼻水流過不停。上小一、二的美勞課時,我感覺到自己正在發燒,頂硬上。到午飯時間,無辦法,要請假去睇醫生。

見自己的情況都應該可以,就頂住去灣仔搵林思睿醫生,佢真的好好人,不過佢的診所咐附無乜停車場,有的錶位都只係半小時。幸好,今天真的半小時內攪點,醫生話我係流感,真的不知在那裏感染了,也許昨天到醫院覆診時冷氣太凍,週圍的人係咁咳,也許就這樣吧!我真失敗!

返到屋企,口罩不離身,連食飯都要分開食,真的不想傳染佢哋,希望我可以星期六前好番,去參加卓希的畢業典禮。

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

昨天和卓希參加了同學仔的生日會,傾開話影畢業相,就約好今日係又一城行去城大到影,真係好攪笑,超多人望住,但係小朋友們又算好合作,真係好開心有一班咁會拍的家長們!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

同班同事傾咗一段時間,終於去得成,真係舒服,坐四十人的船,我哋只得十二人,好開心!有成七至八斤收護!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

本來做咗十二小時嘢,真係好鬼攰,真的無諗住打BLOG,但係唔寫又未能正確咁表逹我自己的情緒。

上星期六,MORMOR已經話我知,佢身體某一個地方長了一個大粒嘢,唔痛,但大得好快,我話佢要快D去睇醫生,咁MORMOR就好乖咁星期二醫生一開門就去咗睇醫生,仲照埋超聲波。

頭先放工,快到家時MORMOR打來,話個報告出咗,醫生都唔知係乜嘢嚟的。後來我返到停車場後,MORFAR打給我,話個骨科醫生話不是腫瘤,是裏面有一個水泡,然後再睇裏面係有嘢,但唔知係乜嘢!

返到屋企,我係咁打給JUDY,問問有無依一科的醫生介紹,幫MORMOR約咗明天去睇佢。但整個過程我都雙手震得好利害,真的分不清是我太攰呀,還是太緊張。在那一刻,我突然好怕會失去MORMOR,家裏發生太多事情,小朋友們剛先長大,能自己同MORMOR、MORFAR去街及傾談,如果真的有事,我會好好好好傷心的。希望天父阿爸保守帶領,醫生能有聰明智慧去幫助MORMOR!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

今晚真係超忙,MORMOR MORFAR嚟我哋屋企,因為要同MORMOR慶祝生日麻!唉!我明晚又要開會,MORMOR又約咗FRIEND,所以咪今晚囉!

 page.jpg   

卓希昨天從學校帶了畢業袍回來,但我一直都忙著,沒有時間理會它,今晚趁兩佬在我家,一齊嚟影相啦!WAKAKA!

page2.jpg  

page3.jpg  

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

今年天氣一直以來都頗涼,但近來天氣開始熱,今日老公突然話去沙灘,我就立即CALL卓希的同學仔們,只得卓鈞一家可以,不過我哋都玩得好開心啦!(銀線彎)

page.jpg  

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

今日開溝通會前,我心情勁唔好,唔知點解,也許怕個會會長掛。但係我今日好好彩,下午四時十五分散場,原來仲有另一個會開,多謝哂!

事緣兩個星期前的溝通會,我無出席到,當日去咗尖沙咀的啟示研討會,後來同事告知,個日的溝通會去到成五點幾先放得工,我立即登到雙眼大一大,唔點幾?溝通會咋?

個日係要分享自評的結果,但都唔應該咁耐,而且聽聞有好多無謂的說話。依家開溝通會係一種折磨,無嘢講都要磨到你有嘢講為止,講嚟講去都係個幾個人,坐係到真的好辛苦。

今日仲為咗心光之夜講我個名出嚟,仲講得核突哂!唉!我唔係一個咁講求做咗的嘢要人哋係咁多人面前到讚的人,暗啞底我都做咗好多幫機構的嘢。唔通好以明天有緬甸嚟的客人,我係咁幫佢哋佈置個客房時(因為好多物資都係由我個到出),就係個會到大大聲咁講出嚟咩?人做咗嘢,要對得住自己的良心,係得機構到做,就要以機構為重,我唔會好似依家的氣氛咁,唔係我負責的,一一免問。(除非我唔識啦,否則幫到就幫!)

依家心光的風氣就係擦鞋,係咪都要係會到嗱住個咪講嘢,表現突出自己,做人要做到咁假時,內心真的開心嗎?攞實力出嚟啦,唔好再用依D技巧,會令人討厭的,所以某幾個同事一攞咪的時候,我就頭痛,因為..................唔想聽囉!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

諗咗好多日,忍咗好多次,終於係材藝夜後鼓起道氣,一定要同個同事傾傾先。近來覺得佢好似有意無意咁避開我,唔傾計,無眼神交流。一心諗住同佢傾計,一嚟睇吓係咪我自己講錯嘢(我直腸直肚麻),又或者唔小心做錯事HURT到佢。而且佢近來病過,材藝夜個日見佢面青青咁,真係想同佢傾吓計,想關心吓佢。

但係,點知,好傷心。佢話:無架,大家係同事都唔一定有計傾,無聯繫咪無交流囉,無公事傾唔一定同你FD。嘩!我聽到好傷心,同佢唔係好親密,但係以前都有傾,有笑,有講八掛嘢,大家一齊研究玩淘寶,大家一齊講妹妹的趣事,但係為何近來會這樣?問佢係咪我做錯了,佢無正面答我,只係話無公作上的嘢咪無嘢傾,我個心嗱到一陣陣。都要同自己講一聲:「LET,GO。」我已經做咗主動,希望修補友誼,但對方這樣答我都會明白。

臨放工,發生第二件事,我真係覺得心光多怪人(有時都會包括我在內),點解去睇一件事時唔去睇整體,而第一時間就話個同事有問題,今次我一D都唔放過駁嘴,就算同你十五年同事我都係咁話,由乜理由咁樣講。你哋個個都未注意到個細路時,我已提出佢有問題,唔係我同佢爸爸傾過電話有共識,要佢係學校做埋功課先走?你會攪得點要佢清哂所有功課?飲水要思源,我最唔鐘意人成日要領工,錫細路我一定會,但係都要教的,唔係縱就得,要縱的話,佢屋企人縱就得!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

經過昨天一日的勞動,成個身體攰到不受我控制,好好好好好好攰,個盤骨位攰到不得了,生兩個小朋友個盤骨都無咁痛,今次認真大整估!

幸好昨天沖風咁上哂五堂,今日在下午先開始上堂,我坐係OFFICE,未試過眼皮自動會關上,連去拎水都唔想,總之就係唔想郁啦!

到下午上課時,我才開始好少少,自己點都要集中精神,唔好再呻,做嘢啦!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()