目前日期文章:201108 (16)

瀏覽方式: 標題列表 簡短摘要
  • Aug 31 Wed 2011 22:22
  • 茶點

為咗要盡做媽媽照顧小朋友的責任, 我盡量都整茶點給兩個小朋友, 今晚就整咗香蕉蛋糕 + 蝴蝶餅, 兩個小朋友食不停口.

咁, 就一定要同佢哋一齊, 先有親子樂麻!

319612_10150302772536904_591771903_7684770_1555989_n.jpg  

 

319612_10150302772536904_591771903_7684770_1555989_n.jpg  

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

整嘢食條引係咁發作, 睇到本cook book就係好想乜嘢都整, 選一個較容易的杏仁瓦片酥.

容易到, 放手由得兩個小朋友自己"發"

319612_10150302772536904_591771903_7684770_1555989_n.jpg  

316976_10150300511686904_591771903_7663294_484762_n.jpg  

306723_10150300565751904_591771903_7663881_6085095_n.jpg  

製成品同書相片有出入,但好好味!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

新攪作:雙色條紋餅乾
無鹽奶油 60G
細砂糖 40G
全蛋液 30G
低筋麵粉120G
160度烤爐15-18MINS

319612_10150302772536904_591771903_7684770_1555989_n.jpg  

本來本cook book話係格仔餅, 但好難整, 我就簡化佢, 都好好味呀!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

  • Aug 25 Thu 2011 22:06
  • 唉!

DEPRESS 中!超亂!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

未放假前,我已經成日成身流好多汗,係由頭直流到背,BOOK中環的婦科,幾次都睇唔到,唔係我突然有事,就係佢突然要做手術,今晚又係不停咁流汗,又係食唔落嘢,剛經過樓下的中醫,佢把脈之後,就話我係「陰虛盜汗」,肝火盛,唉,晚晚都訓唔到,點會唔心火盛呀,要調理身體呀!

陰虛盜汗

盜汗叫盜汗,是因為它總在你睡覺後出現,好像有個小偷把你的汗水盜走。它最常見的病因,是陰虛。身體最忌陰陽不平衡,陰虛的意思,是「陰」的一方弱小了,「陽」的一方相對地過於壯旺,這種病態, 中醫叫「陰虛火旺」。

火旺,身體裏的津液受熱,被逼從皮膚流溢出來,便成盜汗了。陰虛的人,也不難辨認,他們一般比較煩燥,手心腳心發熱,臉上兩顴發紅,甚至中午後會潮熱。醫治盜汗,中醫常常滋陰,效果也是藥到病除。

童來把脈﹕治盜汗須清熱


文章日期:2009年12月9日

【明報專訊】中醫將排汗過多的毛病統稱為汗證。一般來說,汗證可以分為自汗和盜汗兩大類。

自汗小童怕凍臉色青黃

晝夜皆不停地出汗的就是自汗。根據筆者經驗,小兒自汗的主要原因是過量用發散類藥物或是大病後耗損了氣,氣不足、虛了,便不能管理腠理毛孔開合而導致自汗;此外,由於氣還有溫煦身體的功能,自汗後氣隨汗液不停外泄,形成一種惡性循環,因此患有自汗的小朋友會較為怕風怕凍,甚至觸摸他們的皮膚時會覺得冷冷的。與此同時,他們的臉色會青青黃黃無光澤,而且胃口差,有精神不振等氣虛症狀。中醫治療自汗重益氣固表,牡蠣散便是一條專門治療此病的方子。

盜汗是指睡眠時出汗,醒後自動停止的一種疾病。雖然這是它的定義,但我們總不能硬邦邦的理解為只有睡覺時才出汗,日天一點汗也不出,這是不合現實的。 其實盜汗患者跟平常人一樣,白天亦會出汗,不同的是,他們在睡覺時比平常人出汗多。當然,在確診他們患有盜汗前,我們先要排除出汗的原因是睡覺時穿著過厚衣服或蓋厚被子所致。

衛氣與內熱相爭致盜汗

筆者相信很多讀者都曾聽說過盜汗,亦有不少朋友知道它是由「陰虛火旺」所導致。因為年長一輩又或是某些書本上也是這樣說的,但這個我們不能一概而論。由於在臨上,我們觀察到一些不屬「陰虛火旺」的人亦出現盜汗徵狀。雖然如此,大部分的盜汗仍是與體內有積熱相關。筆者便曾治療過一個因飲食積滯內停,日久而化熱所引起的小兒盜汗病例。早前我亦曾提到在出汗時,體內陽氣會隨汗液從內而外透發,因此排汗能調節體內陽氣的多寡。假如體內有積熱,身體便會通過排汗來調整,達到陰陽平衡,但為什麼有些內熱的人睡覺時才出汗?中醫學認為睡眠時本身運行在身體表面的陽氣(中醫稱之為衛氣)會進入體內,當內在的積熱與衛氣相遇、相爭時,便會形成體內陽氣增多的局面,這種熱能會蒸發津液外出,導致盜汗。

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

今天本來心情麻麻,因昨晚和老公吵架,真係無理頭到想死,所以今早頭痛+ 背痛(我成個暑期都背痛),就真係唔係好想出席下午的沙灘活動。依個活動由卓希同學的媽媽所PLAN,成兩個月前已約好,真係抵擋唔到一班媽媽的熱情,只好赴約!

OF COURS,昨晚吵過,今日一定得我帶小朋友去街,好彩帶埋姐姐,否則人都癲!雖然曬,但好開心,基本上卓希都好乖(佢知我心情唔好,知道係邊個位要乖),婷婷就由昨晚到今日都係到扭計,佢諗住佢爸爸睇佢,點知佢爸爸無去,就由早上到晚上,都俾我丙咗幾次,真煩,下次留佢係屋企!

281784_10150258822982374_559767373_7788816_4293276_n.jpg  

262458_10150258821807374_559767373_7788803_8331874_n.jpg  

晚上唔想咁快返屋企,唔想再吵,就同晞朗一家去食飯,三個小朋友一齊食得好快,佢哋應該肚餓的啦!

食完飯,我就去咗道聲,好耐之前睇咗「獅王 女巫 魔衣櫥」,好想睇番書,我細個的時候,爸爸第一本就俾中文我睇,之後所有的都要我睇英文,真係回味無窮!不過今次我全部中文,諗住第時卓希識多些字時都會睇麻!

263362_10150287064901904_591771903_7535196_4389623_n.jpg  

係書室見到依本書,真係好想買,唔知有無用呢?我個麻煩老公,年紀越大,牛脾氣就越似老爺,我唔會似奶奶咁忍的,一定話鬼佢,唔出聲唔代表我同意,而係唔會係小朋友面前咁做啫!

291948_10150287063371904_591771903_7535183_7691554_n.jpg  

仲有依本,但係我諗作用都唔大,一定要另一半肯同你合作先得架!

292604_10150287063721904_591771903_7535185_3357542_n.jpg  

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

係七月初,已經約好今日新舊團職嚟我屋企開會,本來係一早嚟,但後來晚上要帶佢哋去聽演唱會,所以改在下午三時先開始。

班學生都有進步啦,以前要開成三個幾鐘先得,今日兩個幾鐘就已經得。

本來係姐姐做大廚,我只負責兩個小菜,但老公帶咗兩個小朋友同埋工人姐姐去公園玩,打咗兩次都唔返屋企,我只好自己上,好彩寶刀未老,四十五分鐘就攪點!

page.jpg  

仲有湯、菜未影,班化骨龍全部清哂所有食物,認真可怕!

跟著,晚上就帶佢哋去張崇基 張崇德演唱會,死啦!唔知係咪我脫節呢?點解佢哋講的笑話我唔識笑的?我只係識聽JIM JIM JIM咋!唉!我係老人家!

226093_10150285397541904_591771903_7519160_7384043_n.jpg  

267240_10150285504651904_591771903_7519946_5891175_n.jpg  

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

  • Aug 11 Thu 2011 23:24
  • 整餅

今晚係到睇整餅書,心血來潮好想整,見到屋企都有少少材料,就整啦!

284557_10150284681811904_591771903_7513380_6005918_n.jpg  

不過我都改佢唔少,家裏無咁多牛油,份量又改少咗,屋企無帕梅森起司粉,我改用阿華田粉加麥粉,整好後,成條放咗入雪櫃,明天早上放入焗爐就有得食!我愛整餅書!

254626_10150284683786904_591771903_7513392_2913181_n.jpg  

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

今天是寶貝熙銣出臏的日子,其實我真的不想看她過身的樣子,只想保留那甜美的笑聲,那八字腳的影子,只是,心裏很想送她最後一程!

看到她後,眼淚不停的流,見到她小小的嘴角週圍,盡是瘀血,應該是在搶救中插喉所引致的。她,很安祥地睡著了,就像平時在心光睡覺的樣子,很美。

熙銣,你看,那麼多心光同事過送你最後一程,真的多謝你帶給我們的歡樂,及看到妳的進步,令我們有著無限的鼓勵。相信你現在在天父的懷中,一定是和平日一樣大笑,行動自如,天父很愛每個小朋友,妳在那裏等我們,有一天,我們一定會重遇的!

天父,感謝祢,有一班這麼愛熙銣的同事們,請代我們先照顧她!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

小機場大學問.職業探索之旅,去年已經想幫小朋友報,但往往有這樣的活動都會好FULL,所以今年我哋集合咗幾個媽媽的力量,終於都報到!

玩,都係一次好啦,多的話,小朋友唔會覺得珍惜的!

page.jpg  

page2.jpg  

page3.jpg  

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

今早返咗教會後,係35度高溫下,我哋居然由青衣碼頭,步行籌款,要行到去長發村個邊嗰個公園。LUNCH的時候,老公已經係咁UM UM UM UM UM 我,話我唔應該帶小朋友去行,捐錢就算,但係我又覺得要小朋友都可以參與麻,如果唔係佢哋都唔知發生乜嘢事!

真係好曬,唔係太多陰的地方行,妹妹又扭眼訓。行到一個有陰的地方後,仲有兒童遊戲設備,我便同牧師講,讓小朋友們在這裏玩一會兒,等他們返轉頭吧,太曬了!

就這樣,我們在陰地等他們,唉!原來係在長發那邊解散,好彩牧師師母都回來找我們(因為牧師個仔同卓希芍婷一齊玩麻),跟著就一班人走咗入去青衣城到“過冷河”!

我好希望,係我能力可以的情況下,都多些參與教會的活動,尤其是現在是暑假,我的時間許可,一開始返工,星期日的下午是用來預備屋企的用品及食物,就沒有機會參與了!

另外,也想小朋友們多些參加教會的活動,真的,主要只是三個小朋友:牧師個仔、卓希及芍婷。希望他們能多些彼此的交流,一起成長!

283147_10150280997376904_591771903_7475861_5417137_n.jpg  

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

先看看我今天的樣子

185485_10150280430996904_591771903_7470926_3742966_n.jpg  

好似精神了好多,那只是假像,因昨天做了FACIAL,所以睇上去好似幾精神,但我仲係好攰,老人家麻!

今天我的腦袋不停地轉轉轉,想想想,想起和一個小天使相處這兩年的時刻,很開心,雖然她的能力往往未能達到目標,但看著她的進行,令人很開心!

我們還在沖繩時,晚晚都要CHECK九百幾個E-MAIL,當中就一定係工作上的INTERNET,一晚,收到這個小天使離世的消息,真的很傷心。當時我真的很想找人傾,但老公唔識依個小朋友,我又唔想嚇親我的小朋友們,所以真的很傷心,那晚,難以入睡!

後來,早上一早醒了後,看荒漠甘泉,突然令我想通了!天父安排這個小天使在心光,是要我們和她一起成長,這個安排,對她也是最好的,因看著這兩年內,她已盡了自己最大的努力學習,但能力所限,不過達標!感謝天父,讓我們認識過,讓我們一起敬拜過(她很愛唱詩歌,一唱,她的身體會隨著歌聲搖擺),讓我們一起做手工(我教美勞麻),讓我有機會迫她更上一層樓地做小肌訓練!感謝天父,讓我看到自己要更愛學生們,無論軟功或是硬功,都要大家一起學習!

熙銣,多謝你這兩年來帶給我們的歡笑!

251563_10150280482421904_591771903_7471337_7858990_n.jpg  

228802_10150280482916904_591771903_7471341_1352266_n.jpg  

(這是小肌訓練中的第五個STAGE,她都能應付,所以真的很愛她哦!)

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

昨天是回來後的第一天,我,散哂,今次唔認老都唔得!是次旅行真的很疲倦!所以,今天才寫少少有關是次旅行的後感!

     1.   在PLAN後程是有一定的困難,因為以往不是太多港人去過沖繩旅遊,搜集資料方面較北海道困難。在整個行程表中,只有兩四個地方不能如期的去看,就是“第一牧志公設巿場”、“齋場御嶽”、“許田山原物產中心”及“海中道路”!

  • 第一牧志公設巿場:應該是我們第一天到逹後,要去食飯的地方,那是沖繩最大的巿場,有「沖繩的廚房」之稱。由於一去到酒店後要同酒店理論,錯過了時間,只好放棄!
  • 齋場御嶽:是第二天行程,那是琉球最高深聖所之地,以前國王舉行祭典之地,在2000年被聯合國到為世界文化遺產。
  • 許田山原物產中心:依個最失敗,離我哋MARRIOTT HOTEL只係五分鐘車程,但每天我們回酒店時都錯過了時間,終於,無去到。這個地方是公路小休處,也可以買到好多特產,尤其是水果!
  • 海中道路:應該呢,就是第四日的行程,但係佢哋三個麻煩,成日睇完自己鐘意睇的戰機同買完美軍裝後,就成日催我返酒店,咁去旅行就梗係要週圍去玩啦,返酒店做乜鬼呢?海中道路係一條橫誇幾個島嶼的橋,個個網友都話好靚,但也有網友話這橋不敵清馬大橋之美,真係觀點與角度的問題。

    2.   行程效北海道遠,北海道的境點都遠,但每個鐘點所逗留的時間不多,相反,沖繩的境點逗留時間較長,小朋友需要多些時間四處走,所以每日的境點都會有一個會去唔到。

    3.   由於有兩次FREE的BUFFET給我們,用係食方面的錢真的唔多!更何況我自從中暑後胃口大減,所以我哋出去食嘢都只係叫兩個SET,哈,真奇,都叫做夠食。

    4.   老公有遠見,早咗幾個星期“唱”咗日圓,所以到我哋出發個日,日圓貴到無人有,我哋都唔會使得太心痛。因為我哋無乜點買嘢,所用的錢唔多,仲有幾萬YAN帶回港,滿足!

    5.   如果可以有多一兩個家庭一齊去的話,會開心D,唔使我成日只係問老公意見,但佢又無做功課時又唔答我,攪到我唔多唔少有好大的壓力!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

我依個緊張媽,由於連日來週圍都多人,決定一日就楂車去OTS還車(要成個半鐘才到),諗住CHECK IN咗後就可以週圍去。點知,到咗機場,先知到香港班機唔可以咁早CHECK IN,要下午二時十五分先可以。好彩機場有LOCKER,係大到連成個喼都放得落個隻,放哂後,我哋又搭單軌火車出DOWN TOWN到搵食!唔識去好多地方,只好去DUTY FREE個FOOD COURT,粗粗地食少少嘢!

IMG_4080.JPG

IMG_4081.JPG

IMG_4082.JPG      

IMG_4084.JPG

IMG_4085.JPG    

然後我哋到番機場時,仲有成半小時才可以CHECK IN,但已有人在排隊,咁我哋都排隊啦!唉!如果唔係只係得HONG KONG EXPRESS的話,我一定坐其他航空公司的飛機,成日DELAY,今日又DELAY咗成個鐘!

IMG_4087.JPG

IMG_4088.JPG

IMG_4089.JPG

IMG_4110.JPG

IMG_4114.JPG          

係飛機到,兩個小朋友係咁睇嘻羊羊,我就係電影,依家有咁的設計真好,大家各有各!到香港時,可以睇到香港的景色,不過太大煙霧,相影得唔靚!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

今天的目的地係巿中心,其實都無乜嘢要買,只係想行行走走,搭下單軌列車。後來我在想,其實我哋都幾衰,事緣係之前一晚我係咁搵一個巿中心的地標,要SET入去車的GPS到才可找到巿中心,點知都差1.5KM就到時,卓希係咁講話好急,要去洗手間,我突然一個左轉,就轉咗入去類似吉島十蚊店的地方,係個到去洗手間。然後用借番嚟的IPHONE睇睇自己當時的位置,發現國際通就係我哋的後面,咁咪可以就咁泊車係到,一陣返轉頭拿?佢週圍都係寫日文,跟本唔明白。一於決定放底架車,去行巿中心成兩個幾小時。但係一路行時,發現好多要俾錢的停車場,係咪我哋太衰呢?唔理三七二十一啦,玩完先算!好彩無事,我哋後來仲係十蚊店的超巿到SHOP咗一陣!

IMG_3983.JPG  

 

IMG_3984.JPG

IMG_3988.JPG

IMG_3985.JPG  

IMG_3995.JPG    

IMG_3997.JPG  

IMG_3998.JPG

IMG_3999.JPG

IMG_4002.JPG

IMG_4007.JPG

IMG_4015.JPG

IMG_4016.JPG

IMG_4017.JPG              

  然後,就去最近美軍機地的看台到,睇戰機!係車裏,我哋時常見到兩架兩架的戰機,點知到咗療望台後,等咗好耐先有兩架,不過真的已經好開心啦!

IMG_4019.JPG

IMG_4027.JPG

IMG_4041.JPG      

睇完戰機,卓希就係咁催我去美國村,不過真係無嘢好睇同買,只係係一間專賣美國衫的地方找到少許東西給他們,兩個小朋友都要試身,我就係試身室到同佢哋影相,超攪笑呀!

IMG_4048.JPG

IMG_4058.JPG

IMG_4065.JPG      

順道係個到的吉島食埋飯,才回遠遠的酒店。

晚上我一個人落咗樓下做FACIAL,真係好舒服呀!

又係時候要執嘢返香港啦!

IMG_4070.JPG  

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

去旅行,莫過於可以訓到晏一晏先起身!我哋昨晚訓得好好,真係靚D的酒店係唔同,個個訓到八點幾先醒,兩個小朋友仲要我整醒佢哋,因為過咗十點的話,會無早餐食。

本來PLAN咗先去海洋館,但係咁近海中展望塔,五分鐘車程都唔使,就梗係去海中展望塔先啦!好舒服,咁早,無乜人,我哋係條到打橫咁影相,勁開心,最開心就係時間攪到啱啱好,可以搭到FREE SHUTTLE,唔使自己係咁行去!

IMG_3807.JPG

IMG_3809.JPG

IMG_3811.JPG

IMG_3810.JPG

IMG_3813.JPG

IMG_3835.JPG

IMG_3842.JPG      

        

去完海中展望塔之後,我哋就去咗苦瓜園,旅遊書寫到好好,但原來都唔係好多嘢睇,好大個蜜瓜,但原來唔賣的!不過真係見識到日本人對種植的熱心!

IMG_3854.JPG

IMG_3859.JPG

IMG_3861.JPG

IMG_3863.JPG

IMG_3864.JPG

IMG_3865.JPG            

話咁快又到咗中午食飯時間,為咗可以好好咁利用時間,就算唔係好餓,都去食少少啦!今次去咗一間名叫“大家”的食店,嘩!好偏遠的,如果唔係有GPS,我一定搵唔到!就係因為四個人都唔係好餓,只係叫咗兩個餐,都夠四個人飽,我就食得最少,只係好想飲多些水!

IMG_3868.JPG  

IMG_3871.JPG

IMG_3872.JPG

IMG_3875.JPG

IMG_3881.JPG

IMG_3885.JPG          

跟著就去我自己都幾期待的海洋館,但原來都幾失望,只係得一個好大的魚缸之外,就真係無乜特別,起碼墾丁嗰個真係多好多嘢睇!去過墾丁海洋館的朋友,唔使去沖繩嗰個,無嘢睇,又貴!

IMG_3892.JPG

IMG_3912.JPG

IMG_3919.JPG

IMG_3920.JPG

        

之後,就係長車程,本來係香港時我已PLAN咗要去琉球村,但昨天去了玉泉洞之後,見好多嘢都跟琉球村差不多,就諗住唔使再去。怎知晚上記錄財務時,突然想起係OTS時我哋連琉球村的票都已買了,唔去就真的好浪費,日本的入場費下下都過百,所以與我們現在的住處較遠都要.............去!但又真係無乜嘢好睇,也許我哋對琉球的歷史唔係好認識,所以興趣不大!小朋友最開心就係見到好大隻水牛!

IMG_3935.JPG

IMG_3955.JPG    

近近地,去埋殘波岬,不過我哋成五點先到,所以已關門無得上個塔到。好彩咋,依個卓希一見到個塔又話要上去,我同老公就唔係好想啦,因為猜一定要行樓梯,今早展望塔已經行咗成五十幾級,好窄的樓梯,到黃昏一定攰的啦,隻衰豬希仲話要上去,好彩CLOSE咋!

IMG_3956.JPG

IMG_3958.JPG

IMG_3968.JPG      

在回酒店的路上,去埋萬座毛,泊好車後,婷婷妹妹大嘔吐,也許和卓希在車內玩得利害,及玩飲汽水,加上多彎位,所以暈暈地車浪,就嘔!成套HELLO KITTY衫報銷,要立即買過一條好好好好貴的裙!所以我面色難看,加上又同老公吵過幾句,認真辛苦!

IMG_3972.JPG

IMG_3974.JPG  

見係晚飯時間,就用旅游書介紹的麵館去食飯,真係幾好味,但我好想食其他嘢啦,唔想再食麵!

IMG_3980.JPG

IMG_3981.JPG

IMG_3982.JPG      

返到酒店,同兩個小朋友到泳池玩一陣,就返房休息,我真係好怕妹妹會病,但又好似無乜嘢啦,奇怪!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()