目前日期文章:201310 (6)

瀏覽方式: 標題列表 簡短摘要

今日的花藝班係一大挑戰,要整多個球係上面,我有少少唔開心,今日導師俾親的花及草,都係燒到黃哂,隔離D同學嗰D就好靚,所以都忍唔住問導師攞過D新鮮D的花及草!

先先要插哂D草(扁柏),然後係中間插枝竹,跟著按比例插花,又要有波浪型,我暈!

然後就將D紅豆及剩下的小丁係咁插上去(咁使乜要波浪型呀?)  

IMG_0405.JPG  

之後就插埋下面的花,俾D花刺到我好鬼痛!

IMG_0407.JPG

IMG_0408.JPG  

返到屋企,仲要整埋兩條長春藤,大功告成!

2013-10-23 13.06.54.jpg  

2013-10-23 14.32.06.jpg  

(我自己都覺得幾靚!)

 

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(1) 人氣()

今日係我人生中,第一次去學插花,以前都係自己睇人整,睇書自學,今次係自己有時間去學嘢,真的好開心!

我係報咗教協的花藝班,唉,個地點好鬼遠,要去到將軍澳,真係唔就腳!我哋一班七個人加埋個導師八個,八個都唔係住將軍澳,教協真係要改改,咁樣落去遲早無人參加!

好彩之前我係吉豬島12元店買咗把有彈力的剪刀,真係好好用,見到其他同學仔個個都剪得辛苦,但我就好輕鬆,我知無買錯!

材料一覽:

  IMG_0390  

今日要插花的筆記:

IMG_0391  

今日的花都好新鮮:

IMG_0389 IMG_0388  

      IMG_0393

 

先濕咗個花泥,然後插入去個盤到!將一枝正中的花插正中間,然後預備MARK之後六枝花的位置!

IMG_0392  

IMG_0393  

將六枝花靠邊插入去

IMG_0394  

然後勁插米蘭仔,為咗要遮住個花泥。

IMG_0396  

插完米蘭仔後,再插埋其餘的花,以三角形比例嚟睇!

IMG_0397  

IMG_0397  

  再插襯花黃玫瑰,及紫水晶!

IMG_0398  

最後用排草作最後襯托

IMG_0399  

完成作品

IMG_0400  

 

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

係好耐、好耐、好耐的之前,我仲係返緊工的時候,就已經睇咗依個雞煲食譜,但一直都無時間去整,今日有幸可以做全職媽時一整雞煲了!

人哋用全隻雞切一細細舊,我就用雞批,小朋友食得方便,隨手嗱住就可以食,所以我改咗個名叫薑蔥雞批煲!

20131007_183616.jpg  

材料:

  • 雞腿(連骨)620克
  • 洋蔥(切粗塊) 1大個
  • 蔥(切段) 2大條
  • 薑 4片
  • 蒜蓉 2茶匙
  • 乾蔥蓉 2湯匙
  • 水 1/2杯

醃料:

  • 生抽(醬油)2湯匙
  • 老抽 1湯匙
  • 粟粉(玉米粉)1茶匙
  • 紹興酒 1湯匙
  • 糖 1茶匙
  • 蠔油 2茶匙
  • 胡椒粉 少許
  • 麻油 少許

埋獻(勾茨):

  • 粟粉(玉米粉)1茶匙
  • 水 1湯匙

做法:

  1. 雞塊用醃料醃約20分鐘,待用。
  2. 用中大火起油鑊,爆香薑片,蒜蓉和乾蔥蓉,下白色的蔥段,炒香後,加雞塊炒至轉色,兜起。
  3. 再加少許油,下洋蔥炒至微微軟身。把雞塊並所有汁料一同倒回鑊中,加三分二綠色的蔥段,快手炒熱後。加水 1/2杯。煮滾(煮開)後,轉至一瓦煲內,用中火煮約10至15分鐘,雞塊熟透。埋獻(打勾),灑下剩餘蔥段裝飾,即成。

我家兩小朋友果然勁,買咗八隻雞批仔,大人只食得一人一隻,兩個小朋友一人食咗兩隻,唔怪得食阿仔成日叫我煮飯啦,原來佢可以有啖好食!WAKAKA!

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

 

依間評審好搵笨,依張CERT都要一百元。我哋四個係咁係三等區到搵張作品,搵嚟搵去都搵唔到,咪問人囉,佢答我:你有無俾展出費?我真係眼突,有獎都要展出費?依家嘢真係好唔點,乜都係錢、錢、錢!我第時會叫畫班姐姐咪再俾婷婷參加依D咁溜的評審,真係當人水魚咁檔

所以,婷婷攞到獎,但係我哋一D都未睇過副畫!一個大笑話!

20131005_125818.jpg  

 

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

依家我的生活真係好有規律,七點就起身預備阿女返學,送咗佢上校車後,我就去做運動,先在街徑步兩個大大圈,然後返屋企跟住電視的鄭多燕做運動。我鐘意佢D動作係唔會太難做,但係好重複,真係跟足佢的話係好辛苦的,所以我日日都做到身水身汗!正!

20131004_091257.jpg  

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()

今年的國慶,真的無節目,又係同張氏一家出去玩的好機會!

首先,就係去我哋樓下踏單車,個個小朋友都好型!

20131001_113721.jpg  

然後去咗啟業大排檔醫肚,跟著就係重點推介→去新娘潭玩水!

20131001_154936.jpg 20131001_155924.jpg 20131001_155932.jpg  

嘩!我未試過去新娘潭會咁多人,條石澗變咗做洗腳水,所以我哋行高小小的上游,小朋友最開心!

玩完,就快快換衫,免得凍親!

晚上又係我哋樓下椰林閣開餐去!YEAH!

 

suklaic 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()