自從我學會用BLOG後,都未試過好像現在一樣,日日都沒有UPDATE!無他的,卓希升上小一,一放工回家,便跟功課,跟默書,跟測驗,然後便是預備兩個小朋友帶返學的茶點。到他們兩個真的睇了後,都已晚上九時半,我在網上走遊列國,十時或十時半便會上床,人老了,體力不足,就只好放棄寫BLOG,把一切深深的藏在心裏。

工作還是一樣,學生還是那樣難攪,尤其是外讀生,名乎其實的“無王管”,被我話一兩句便發脾氣,發囉,我覺得他們到了一個是非黑白不分的地步,他日一定會受到教訓!同事呢?這正是我近來煩惱的問題,我發現了有同事在工作時數上對機構不忠,已多番明示又暗示,真的望佢會“回轉”,希望佢會明白,大家都係基督徒,要有好的見證,為何要咁做呢?這個有關“正義”的問題,令我想起了“包青天”,以前剛從瑞典回來時,剛開始無記和亞記的包青天大戰,得益的咪我,因為問題困擾著我,我便上PPS到找包青天劇集看。原來2010又出咗一套新的包青天,係咁追追追,追完後,又有新問題,現代社會,還有沒有這樣“正義”的人?唉!只怪我係一個工作狂,事事都太上心,今年我已學會放開些,但,良心又在叫我啦!

另外呢,卓希上咗小一後,星期一至五真的與世隔絕,要跟功課,默書測驗接種而來,真係替他辛苦。但如果唔同佢溫,我又好有自責,無盡媽媽的責任教好佢,所以今日星期六,佢都係屋企做做做,溫溫溫。我好唔想,週未其實係要外出去玩,為何變成咁呢?咪就係香港的K型教育制度!卓希剛派了是次測驗成績,中文83分,數學77分,英文89.5分。真的不過不失,但也令到我不得不去書室買練習要佢做!POOR CHILD!

今日同卓希溫書,佢都好忟,但在小休時,佢突然寫張紙條給我們,佢真係好可愛呀!

317883_10150367225611904_591771903_8048964_1726376308_n.jpg    

晚上頂唔順,一定人去咗淘大食飯,溫書溫得多,要去見見世面!晚上係咁影練習給卓希,因為我明天要返工,同唔到佢溫書,只要用練習操佢啦!

創作者介紹
創作者 suklaic 的頭像
suklaic

港楊回憶,樂趣無窮!

suklaic 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()