自從2010年1 月做鼻甲骨手術後,我一直都有回醫院覆診。今天再到醫院時,醫生要我再次做手術,矯正變曲的鼻中隔骨。

在2010年1 月所做的切除鼻甲骨腫脹部份後,鼻塞情況有所改善,但左邊鼻腔內常發炎,左邊頭痛。早兩次覆診已和醫生提及這件事,影響到我有耳水不平行的情況。今次覆診,醫生表示因我的鼻中隔骨移位,所以令到鼻竇竇口引流阻塞導致不停的鼻竇炎(我已服用了多次抗生素療程),要我做手術,移正位置。

今天醫生已開始幫我排期做手術,大約三至四個月便可以排到!自上次做完鼻甲骨手術後,我仲以為有排都唔使再入院,點知事隔一年,又去入過,仲係要同前幾次一樣,要全身痳醉,每次的痳醉,都會令我有以後都不醒的感覺,真的要多多禱告,求天父給醫生智慧來幫助我,及是次的手術真的能改善鼻竇情況。

不過一諗起做完手術後,又有一段時間唔可以向前傾,就覺得煩,諗起上次成日要好似個日本小偷咁,真係唔係幾想!不過無法啦!我唔想成日食抗生素!

suklaic 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()